Modele de case din lemn

Mediaconstruct Admin
Adaugat in data de: 04.09.2011
Modele de case din lemn

Cum mai stam cu casele din lemn? Ce ne-ar putea determina sa ne construim o casa din lemn? Ce variante avem la dispozitie? Raspunsurile la aceste intrebari, in articolul de mai jos

Ponderea caselor din lemn

In Romania, o tara cu paduri intinse pe pe aproape 30% din suprafata ei, doar 25%  dintre casele din mediul rural si 10% dintre cele din mediul urban sunt construite din lemn. Explicatia? Lipsa mainii de lucru calificate, mai ales in zonele de sud ale tarii, spre deosebire de partea nordica, unde mesterii au atins adevarate culmi ale rafinamentului.

Din fericire, in ultima vreme se constata o crestere semnificativa a numarului de case nou-construite din lemn. Explicatiile sunt multiple. Costul de constructie este cu 30- 40% mai mic decat in cazul caselor din zidarie, ceea ce este un argument hotarator atat in vremuri de bunastare, cat mai ales in vremuri de criza. In plus, pe piata au aparut suficient de multe firme care pot asigura o uzinare de buna calitate, de cele mai multe ori completa, a viitoarei case. Suficiente firme pot produce la niveluri calitative corespunzatoare case din lemn la cheie, in care proprietarii se pot muta cel mai tarziu in trei luni de la semnarea contractului cu fabricantul. Nu in ultimul rand, si pe piata romaneasca au aparut finisaje adecvate caselor din lemn, finisaje care, la cerere, pot face o casa cu structura din lemn sa arate precum una din zidarie.

Casele din lemn, in lume

Pe plan mondial se estimeaza ca, in segmentul de case cu doua niveluri, aproximativ 60% revine caselor din lemn.

Barne din lemn, sau doar cadru?

Trebuie sa facem o distinctie foarte importanta, aceea dintre case construite pe cadru din lemn si case construite din barne de lemn. In primul caz, lemnul este folosit la alcatuirea structurii de rezistenta a casei. Peretii, insa, nu sunt obligatoriu din lemn. De pilda, vechile case taranesti din paianta aveau doar structura din lemn, peretii fiind umpluti cu un amestec de pamant, paie si baligar de vaca. In zilele noastre se construiesc in mod curent case cu structura lemnoasa bruta,  dar cu pereti de tip sandvici (vata minerala cu OSB si placi din gips-carton, sau spuma poliuretanica rigiga).  Acest tip de case este cel mai ieftin, dintre cele construite din lemn. Cele construite din barne sunt mult mai scumpe, la preturi comparabile cu ale celor din zidarie- in mod sigur, cu aproape 50% mai scumpe decat cele cu cadru din lemn! Motivul este simplu: se foloseste mult mai mult lemn, se lucreaza mai greu, e nevoie de o mana de munca specializata. E adevarat ca si termoizolarea este pe masura, insa, daca va doriti o casa din lemn ieftina si buna, ar trebui sa nu va ganditi la barne, in primul rand.

Case uzinate versus case construite pe santier

In varianta clasica, o casa din lemn era construita integral pe santier. Se cumpara tot lemnul necesar, iar dulgherul si tamplarul faceau totul la fata locului, de la cioplirea  si montarea diverselor elemente componente ale structurii si pana la ultimele scanduri ce compuneau astereala acoperisului. Dezavantajele aceste metode sunt evidente: timp lung de lucru, manopera scumpa, expunerea indelungata la intemperii si dependenta fata de acestea, imprecizia pronuntata a pieselor construite etc.  In varianta moderna, o casa din lemn este, intr-o masura din ce in ce mai mare, uzinata. Construirea diverselor elemente componente si imbinarea acestora se face cu ajutorul unor scule specializate, de mare precizie, toate operatiunile desfasurandu-se in spatii acoperite. In acest fel se reduc semnificativ timpul de lucru, costul manoperei si pierderile de material, ceea ce se reflecta simtitor in pretul final al casei. Pe santier ramane sa se faca doar asamblarea casei, operatiune care se va desfasura rapid, in doar cateva luni- o vara este suficienta pentru predarea la cheie a unei case uzinate din lemn.

Casele din placi aglomerate (OSB)

O varianta moderna a vechii case din lemn este casa la constructia careia s-au folosit placi OSB. Acestea sunt obtinute din aschii de lemn de diferite esente, presate si impregnate cu cleiuri speciale si substante ignifuge. Ceea ce rezulta este o placa de greutate mica, flexibila si in acelasi timp foarte rezistenta. Se lucreaza extrem de usor, iar asta se traduce printr-o durata de realizare a constructiei foarte scurta (daca echipa este bine rodata, o casa cu pereti din OSB poate fi gata intr-o luna!). Poate parea suprinzator, dar si calitatile termoizolante si fonoizolante sunt excelente, deoarece intre cele doua straturi de OSB ale unui perete se monteaza vata minerala, unul dintre cele mai termoizolante materiale cu putiinta.


15 cm OSB egal 80 cm caramida

Un perete gros de 15 cm, de tip sandvici, alcatuit din doua „capace” de OSB ce strang intre ele un strat de vata minerala echivaleaza, din punctul de vedere al termoizolarii, cu un perete gros de 80 cm, construit din caramida.

 

 

Sursa: Casa mea


Pagina accesata de 913 ori
Produse recomandate
Produse companiei dumneavoastra pot aparea aici

Forum interactiv

ei au reusit sa-si creeze o afacere de succes prin intermediul
MEDIACONSTRUCT
INREGISTRATI GRATUIT FIRMA MEDIA CONSTRUCT va ofera posibilitatea sa:
  • Creati un profil de prezentare
  • Fiti contactat de clienti
  • Trimiteti mesaje
  • Postati produse sau/si servicii
  • Utilizati forumul
INREGISTREAZA FIRMA
Adauga un anunt gratuit
Adaugati propriul anunt gratuit ADAUGA ANUNT
Adaugati produse sau servicii
Puteti posta produse sau servicii VINDE PRODUSE PRESTEAZA SERVICII
Comandati magazin MEDIACONSTRUCT
Site-ul dvs. de pe Mediaconstruct.ro se va transforma intr-un magazin virtual COMANDATI MAGAZIN
catalog tiparit mediaconstruct
Inscrie-te si vei obtine mai multe beneficii! INSCRIE-TE ACUM
tutoriale video
Instructiuni de folosire a portalului VEZI TUTORIALELE
alege contul potrivit
Puteti alege dintre:
CONT STANDARD
CONT PREMIUM stea
COMANDA ACUM
mediaconstruct mobile
Notificari de la clienti pentru cereri de oferte sau comenzi. Direct pe Mobil! ACTIVEAZA OPTIUNEA
INDEX ALFABETIC
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z